onsdag 28 maj 2014

Frövisjön levererar!

För ett år sedan var vi och kikade på en gulkindad kricka i Frövisjön, Västmanland. Visserligen får man inte kryssa gulkindade krickor eftersom de anses vara rymlingar, men det är en ruskigt snygg fågel och vi var ändå i krokarna eftersom vi nyss kryssat en större beckasinsnäppa vid Asköviken utanför Västerås. Varför nämna detta nu då? Jo, för igår kom ett larm på ännu en ovanlig and i Frövisjön, och denna gång kryssbar! Det rörde sig om en svartand, en nordamerikansk art som är mycket ovanlig i Sverige. Detta var bara tredje fyndet!

Nåväl. Så idag var jag dit. Det blåste halv storm och var ruggigt kallt, helgens högsommarvärme kändes riktigt långt borta. Men vad gjorde det? Anden simmade ju så fint där i sjön! En svartand är egentligen en ganska oansenlig and. Den ser ut ungefär som en väldigt mörk gräsandshona. Precis när vi kom och jag fått in den i tuben vingade den sig och visade upp en purpuraktig vingspegel som inte var kantad av vitt (gräsänder har vitt framför och bakom sin blåa vingspegel). Snyggt! Sen simmade anden runt borta i sjön och försvann då och då bakom vassruggar innan den gick upp på land och putsade sig en stund och sen sov lite.

Det blev inte mycket till bilder, men här ser man vingspegeln rätt bra.
Fast den fick bara sova en liten stund, för sen kom en adult havsörn förbi och fick förstås allt på vingarna. Svartanden lyfte med en bunt gräsänder och flög bort, men lyckligtvis vände de och kom tillbaka och alla som stod och såg på den fick se den riktigt fint i flykten! Den kändes rätt stor när den flög, men om den verkligen var det eller om det var en effekt av mörk fågel mot ljus himmel vet jag inte. Sen landade den rätt fint en bit bort i sjön och låg kvar där tills vi gick.

Svartand!
Svartanden med gräsänder.
Frövisjön är en väldigt fin sjö som tydligen restaurerats ganska nyligen, och det har verkligen gett resultat. Fullt med änder var det i sjön, inte bara svartanden och gräsänderna utan också krickor, skedänder, snatteränder, bläsänder, knipor och viggar. Det sågs också en årta men den missade jag. En rörhöna klättrade på en stam i vattnet, svarthakedoppingar visade upp sig och en brun kärrhök for förbi.

Frövisjön
Efter en och en halv timme var alla genomfrusna så vi åkte hem. Imorgon är det ringmärkning vid Oxängen, hoppas vädret blir lite bättre...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar