torsdag 1 maj 2014

Sol och fina fåglar

Vilken fin första skådardag det blev här på Lesbos! Vi började med att åka ner vid Tsiknias river, en av floderna som går nära Skala Kallonis där vi bor. Vi körde längs med floden och nästan direkt såg vi en masktörnskata på en tråd. Medan vi ser på den kommer en mellanspett och sätter sig på en telefonstolpe framför. Fint! Överallt längs floden sjöng rör-och trastsångare, liksom mängder med cettisångare och ett par sydnäktergalar. De första svarthuvade sparvarna dök upp liksom rallhägrar i flodkanten.
Efter en lugn frukost på hotellet var det dags att besöka det stora område runt salinerna strax öster om byn. Det märks att våren varit tidigare detta år än förra gången vi var här, nu har tamariskerna blommat över. I salinerna fanns minst 100 skärfläckor och lika många flamingos, lite styltlöpare och några brushanar. Den fina våtmark intill salinerna som var så fantastisk förra gången har tyvärr redan torkat ut detta år. Det enda som stod där var en bunt medelhavstrutar och så tre roständer som såg ut att undra var vattnet var.

Styltlöpare
Sen blev det lunch och sen upp en kort bit i bergen ovanför Kalloni, till en plats som brukar kallas Raptor watch point. Det var dock inte så mycket rovfåglar som drog, till en början såg vi bara nån ormörn och ett par ormvråkar. Några svarta storkar drog förbi och vi ägnade oss mer åt att kolla småfåglarna i buskarna omkring. Inte så dumt, här fick vi se sånt som rostsparv, medelhavsstenskvätta, rödstrupig sångare, klippnötväcka, sommargylling, rödhuvad törnskata och häcksparv. En taggsvansagam (en sorts stor ödla) låg på en sten och solade. Det hela blev dock väldigt kul när en rova kom på ganska nära håll och vi insåg att det var en mindre skrikörn! Det är ganska ovanligt på Lesbos, och ett livskryss för oss. Kul!

Rostsparv
Nå. Efter ett par timmar där åkte vi ner mot salinerna igen. Livskryss nummer två på resan var ett faktum när vi hittade lite folk som stod och spanade på en sporrvipa som gick fint och nära! Fantastiskt fin fågel. I övrigt såg vi inget nytt där förutom några spovsnäppor i fin sommardräkt. Vi åkte ut till mynningen av Tsiknias river i jakt på långnäbbad mås, men någon sån syntes inte där idag. Jaja, vi får väl fler chanser. Fisk-, små och kentsk tärna fanns i alla fall där liksom en svarthuvad mås.

Sporrvipa. Dagens art!
Sen blev det souvlaki med tzatziki till middag och nu är det dags att sova.

Ibland blockeras vägen av får. Det är bara att vänta tills de har passerat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar