tisdag 6 maj 2014

Blåsiga dagar

Igår kväll fick vi byta hotell för en natt eftersom vi råkade bokade hotell lite sent och det inte fanns plats hela tiden vi ville vara här. Det gjorde dock inget, det andra hotellet var bra det med! Dock hade det ännu sämre internetuppkoppling (otroligt!) så det gick inte att uppdatera här.

Igår åkte vi i alla fall tillbaka västerut mot Sigri och Faneromeni eftersom det är så fint där. Slingriga vägar och höga höjder, men de håller på att bredda vägen så snart kanske det går fortare att köra dit. Just nu fick vi i alla fall stanna ett tag för att de nyss sprängt och det låg sten över hela vägen... det var bara att vänta tills traktorn kört bort all sten. Vi såg ungefär samma fåglar där som senast, det var dock lite färre flugsnappare, många har nog fortsatt norrut. Nya arter på reslistan blev i alla fall bland annat klippsvala och mästersångare.

Rostgumpsvalor i Faneromeni
På väg hem stannade vi åter till vid Ipsilou och dess läckra kloster högst upp på en topp. En gulgrå sparv sjöng och visade sig fint, liksom en blåtrast och resans första trädlärka som flög med mat i näbben, den hade väl ungar i närheten. Jag lyfte på en sten och där satt en skorpion, rolig liten sak.

Skorpion, Mesobuthus gibbosus
På hotellet innan vi gick och åt fick jag äntligen syn på en jättesmaragdödla, den stora illgröna ödla som finns här nere. Ruskigt snygg, men tyvärr sprang den och gömde sig innan jag hann få fram kameran.

Idag åkte vi till Achladeri och tallskogen där, lättaste stället att se Krüpers nötväcka på. Det finns omkring 600 par på Lesbos, men det är rätt mycket tallskog så det normala är att man åker och kikar på ett utrekat bohål. Förra gången vi var på Lesbos hade nätväckorna ungar och for fram och tillbaka med mat. Denna gång låg honan fortfarande på ägg så det var inte samma trafik till boet. Hanen var framme ett par gånger, men mycket kort, så jag gav upp och följde dess lockande i skogen istället och vi såg den fint i andra tallar. Dessutom hördes en annan hane sjunga längre bort. Högljudda som alla nötväckor!

Det blåste alldeles förfärligt idag så vi åkte upp ett tag till Raptor watch point där det dock inte var mycket till rovfågel. Eftersom mamma ännu inte fått se nån mellanspett på resan (den enda ditintills sågs bara av mig) så åkte vi mot klostret Moni Limonos, där det skulle finnas ett mellanspettbo. På vägen dit såg vi några bilar längs med vägen och stannade för att se vad de kikade på. Det visade sig vara minervaugglor, superfint eftersom vi ännu inte fått se några! Ugglorna sågs fint i en gammal lada eller nåt, och plötsligt kom resans andra mindre skrikörn och flög förbi! Den drog sakta bortåt och kunde ses superfint. Det har verkligen varit mycket mindre skrikörn på Lesbos i år, efter att vi hade en 1 maj så har det setts flera varje dag här.

Minervauggla
Nå, mot klostet for vi och såg mellanspett superfint vid sitt bohål i en telefonstolpe intill parkeringen. Rena drive in-skådningen! Själva klostret från 1500-talet var också fint och det fanns totalt icke-kryssbara fåglar som påfågel, berghönor i bur samt en emu (!) där.

Mellanspett
En tur ner till Tsiknias rivers mynning gav så tre långnäbbade måsar i blåsten, innan vi till slut gav upp och åkte till hotellet. Nu ska vi snart ut och äta den sista middagen här på Lesbos. Imorgon bär det av hemåt, det skulle inte vara fel att stanna några dagar till! Vi har sett 132 arter trots det blåsiga vädret (folk som varit här många år säger att de aldrig varit med om så molnigt och blåsigt väder på Lesbos) och njutit av god mat och fin natur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar