söndag 4 maj 2014

Ugglor och livskryss

Dagens planerade utflykt före frukost fick ställas in på grund av ösregn. Lyckligtvis avtog dock regnet till frukosten, så vi kunde åka ut och skåda. Idag hade jag tänkt att vi skulle ge oss sjutton på att hitta olivsångare, denna stora, grå, kraxiga hippolais. Det gick alldeles utmärkt, vi åkte till några olivlundar där de hade setts tidigare i veckan och vandrade runt. Så hörde vi plötsligt en olivsångare, och så en till! En av dem kunde också ses, även om den var rörlig. Vilken långsam och hes sång de hade, det var faktiskt lite som Fågelguiden beskrev det som en "ljudförstärkt eksångare i slow motion".

Nåväl. Vi for sedan längs öns sydvästra sida, där vi inte var nånting för två år sen. Det var mycket vackert och utanför Agra körde jag lite fel, men det var bara bra för när jag vände bilen fick vi syn på en örnvråk som gav riktiga praktobsar.

Fota flygande rovfåglar genom tub är svårt, men den här örnvråken visade upp sig fint!
Det var rejält slingriga vägar och branta sluttningar här, nästan så man fick svindel. Vi försökte rota fram nån berghöna men det gick inte. Gulgrå sparv och blåtrast var ju dock inte så illa.

Persisk ekorre. Söt sak!
 Så småningom drog vi oss tillbaka mot Skala Kallonis (vår by) för lunch, och sen åkte vi upp i bergen till Raptor watch point igen i hopp om lite rovfågelsträck. Det kom dock på skam, det var inte mycket som drog förbi! Ett par ormvråkar, en örnvråk, en ormörn och en pilgrimsfalk var allt vi fick ihop på ett par timmar. Som vanligt var det dock fint med fågel i buskarna intill, rostsparv, häcksparv, medelhavsstenskvätta, rödstrupig sångare med mera.

Häcksparv
I vägkanten hittade vi en halvdöd scheltopusik som kanske blivit påkörd eller nåt. Udda sak, tänk kopparödla, men 70 cm lång!

Scheltopusik
Vi körde en liten sväng mot Napidalen och parkerade vid en liten väg strax innan man kommer fram till Napi. Att komma dit var dock inte det lättaste, i byn innan (Agias Paraskevi) var det vägarbete så vi fick köra en omväg genom byn på såna där pyttesmå grekiska byvägar. Det gick dock bra, det fanns snälla grekiska gubbar och gummor som pekade ut rätt väg. Vi fick en vacker promenad där, dock utan att se nåt nytt.

Den dagliga eftermiddagsturen till Kalloni saltpans gav dock äntligen en skäggtärna. Ruskigt ont om tärnor i år! Vi försökte förgäves hitta några vitvingade också, men det verkar som att de redan dragit vidare.

Efter middag stannade vi till vid skorstenen i vilken det häckar tornuggla, och ställde oss med bra utsikt över skorstenen och väntade. Det dröjde nog inte mer än tre minuter innan en tornuggla stack upp huvudet och satte sig superfint för oss! Toppen! Dessutom sågs vad som troligen var en unge som stack upp huvudet en liten stund och också flaxade till lite med vingarna. För att ytterligare spä på med ugglor tog vi oss till grannbyn Papiana och där hade vi på ett och samma ställe både hornuggla och dvärguv...

I den vänstra skorstenen på detta hus bor tornugglorna. När det blir mörkt kommer de fram...
Imorgon hoppas vi att det inte regnar på morgonen, så vi får vår före-frukost-tur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar