lördag 3 maj 2014

Västerut i blåst

Datorn krånglade igår kväll så det gick inte att uppdatera blogg då. Men nu verkar det fungera igen efter lite fifflande! Gårdagens lilla rapport:
Vi vaknade redan före klockan sex av hällregn utanför. Lyckligtvis slutade det snart och vi steg upp för att åka ut en sväng före frukost. Denna gång åkte vi till Metochi lake, en liten damm typ där det är bra för sumphöns och sånt. Vi var som vanligt inte de enda skådarna där, och runt dammen kunde vi se fem natthägrar, en lärkfalk och en förbiflygande flock på 14 rallhägrar. I själva dammen simmade rörhönor och en smådopping, allt medan trast- och eksångare liksom sommargylling sjöng för oss. I vasskanten sågs till slut två mindre sumphöns som skulkade bra i vassen.På väg tillbaka till bilen hörde vi en flodsångare, kul.

Spaning vid Metochi lake
Sedan styrdes kosan västerut. Det var oerhört blåsigt vilket gjorde det lite svårskådat på sina håll, men vi körde ut hela vägen till den västra kusten och den söta lilla byn Sigri. Norr om byn finns massa odlingar och lundar med oliv- och fikonträd, och det drar till sig massa flyttfåglar. Det var alldeles nerlusat med grå flugsnappare! Vi körde ner mot stranden och där träffade vi en engelsman som tipsade oss om att det fanns både trädnäktergal och myrsnäppa där. Trädnäktergalen visade upp sig superfint på ett stängsel där den satt och sjöng, och myrsnäppan gick helt ensam och orädd i en pöl. Rödfalkar jagade över fälten och en ängshök for förbi. Överallt hördes biätarnas glockande lockläten, och ofta flög de precis intill en.

Trädnäktergal, en härlig art!
På väg tillbaka såg vi en isabellastenskvätta längs vägen, och vi stannade till i blåsten vid Ipsilou och på en klippa satt i tur och ordning först en rostsparv, sedan en gulgrå sparv och sist en stenskvätta. Den gulgrå sågs väldigt fint, kul eftersom jag bara såg den kort och dåligt förra gången vi var här. Rätt oansenlig fågel, men Lesbos är ju typ enda platsen i Europa där den finns. Några alpseglare flög förbi, jag älskar deras lockläten.

Idag ser det inte ut att blåsa, lite molnigt men solen kikar fram då och då och det är behaglig temperatur. Har hört att det var snö i Sverige på första maj... bättre här då! ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar