lördag 8 juni 2013

Tuvsnäppa

Imorse hittades en tuvsnäppa vid Fysingen nära Märsta. Tuvsnäppan hör normalt sett hemma i Nordamerika och borde väl vara uppe i norra Kanada eller Alaska för att häcka nu. Men en del flyger fel och hamnar i Europa. Det är en av de vanligaste amerikanska arterna som dyker upp här, men jag har bara sett en förut, i Vendelsjön för fyra år sen, så jag tyckte det kunde vara roligt att se en igen. Dessutom är Fysingen en fin lokal som jag inte besöker särskilt ofta.
Det var uppenbarligen ett tag sen vi var där för vi körde naturligtvis lite fel när vi skulle av motorvägen, men efter en stund hittade vi rätt och parkerade vid Ströms gård. Tuvsnäppan gick lite för sig själv, då och då halvt gömd i gräset bakom en bunt grågäss. Tyvärr var det alldeles för långt håll för att kunna få något foto.


Här ute gick den i alla fall. I övrigt var svartsnäppa den vanligaste vadaren med sådär 15 stycken, och vi såg också några brushanar, rödbenor och mindre strandpipare. Tofsviporna hade fått ut ungar liksom skrattmåsarna, och överallt man tittade var det grågåsfamiljer.
Det tycks vara häggspinnarår i år, för i stort sett alla häggar vi såg var helt kala och täckta av spinn. Usch, jag tycker inte om dem.


Hundratals troll- och flicksländor for runt och jag såg också en blå jungfruslända. Jag tror att denna är en fyrfläckad trollslända men jag är inte säker. De satte sig ju aldrig så man såg ryggen på dem ordentligt...
Årets första tistelfjäril för mig i år fladdrade förbi och det var ganska gott om påfågelögon. Svärdsliljorna blommade i gult längs spången ut till tornet medan rörsångaren pladdrade på. Minst fyra näktergalar hördes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar