lördag 29 mars 2014

Sörmland runt

Idag blev det en tur igen till den kaspiska piparen, eftersom mamma inte fått se den. Det betydligt härligare väder än sist, varmt och soligt, och nästan helt vindstilla! Dessutom behövde vi inte alls gå lika långt till piparen, och det var inte hälften så lerigt. Och naturligtvis visade fågeln upp sig toppenfint i vackert medljus. Plus på alla punkter alltså! Denna gång fick jag lite bättre bilder på fågeln. Bättre betyder dock inte bra, bara lite mindre usla än sist! ;-)


Kaspisk pipare, Mörkö
Eftersom det var så fint och vi inte hade någon brådska hem beslöt vi oss för att åka och besöka Torö för att få se lite hav. Torö är visserligen inte på något sätt på vägen hem, men är man ändå söder om Stockholm så...
Jag har bara varit på Torö en gång tidigare, och det var bara på genomfart till Landsort för några år sen. Vi körde nu till Örudden och efter mycket långsam körning på en liten väg med sommarstugor där de byggt upp rejäla farthinder kom vi fram till en parkering och gick ner till stranden. Det var väldigt fint på Torö, tyvärr är det avspärrat på många delar där de boende satt upp staket ända ner till vattnet... tråkigt, stranden borde vara fri för alla! (En hel del av avspärrningarna är dessutom olagliga enligt en skådare vi träffade...)
Vi fick i alla fall se mängder med ejdrar och alfåglar, två tordmular, tre större strandpipare och en gravand. En lokal som gav mersmak, synd att det är så långt från Uppsala.

Någon slags vackra små blommor (typ 2 mm stora!) på Örudden. Vet inte vad det är för något...
På väg hem passerade vi Angarnssjöängen och kunde se en mindre sångsvan på ett fält bland vanliga sångsvanar. Därefter var vi hungriga och hittade en sportbar i Vallentuna där mat intogs. Sedan stannade vi också till kort i Fysingen, men mörkret lade sig fort och vi hittade inte svarthakedoppingen som var rapporterad därifrån.

Mindre sångsvan, Olhamra, Angarnssjöängen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar