tisdag 9 juli 2013

Vendel

I söndags var det dags igen för ringmärkning. Upp med näten klockan 04, man vill vara tidig nu i juli eftersom det ofta blir obarmhärtigt varmt att hålla på senare på dagen.


Det är rent otroligt hur mycket det kan växa mellan gångerna vi är här. Att överhuvudtaget hitta stigen ut till nätplatserna är ett jobb när näten ska sättas upp och det ännu inte blivit upptrampat och lien inte gjort sitt jobb. När gräset dessutom når över våra huvuden och är alldeles daggvått förstår man att bra regnkläder krävs under morgontimmarna!

Fågelmässigt var det bra utan att vara överväldigande. Vi fick lite besök under morgonen vilket alltid är trevligt, och barnen som kom verkade väldigt intresserade och överlyckliga att få släppa några fåglar. Vi fick hyfsat med rörsångare och ett antal unga rödhakar, de är så vackra i sin varmbruna fläckiga dräkt. Under sista rundan när vi tog ner näten satt dessutom en steglits i Ingemarsnätet, otroligt vacker fågel!


En hane vilket kan ses på att det röda i ansiktet når bakom ögat.

Efter märkningen tog sig märklaget en välförtjänt glass på golfklubben intill och försökte läsa av den ringmärkta (med största sannolikhet av oss) pilfink som hoppade runt bland borden, dock utan framgång. En bivråk fick oss alla att snabbt grabba kikarna på bordet, antagligen till golfarnas roade blickar.


Därefter blev det en kort tur till fågeltornet vid södra Vendelsjön där vi gladdes åt många unga dvärgmåsar, det verkar som att häckningen gått vägen i år. Det syns verkligen hur små dessa måsar är när man ser dem nära skrattmåsarna!


En ängspiplärka satt så fint på stängslet till kohagen, och blev den sista fågeln innan kosan styrdes hemåt, dock med ett snabbt stopp på Emmaus för lite loppisletande och vätskeinförskaffande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar