söndag 3 juni 2018

Svenska Högarna

Igår, lördag, var det äntligen dags för en tur till Svenska Högarna, den yttersta av öarna i Stockholms skärgård. Eller ok, det är flera öar/skär, men bara en (Storön) som man traskar runt på. Uppstigning klockan 01.30 för upphämtning med bil 02.20... sånt är livet när man vill vara ute på ön tidigt! Hursomhelst, vi kom fram till Furusund i god tid innan båten avgick 04.30, och resan ut var den lugnaste någonsin! Havet låg i det närmaste spegelblankt hela vägen, det var så att man knappt kände att man åkte båt. När vi närmade oss Högarna efter någon timmes färd gick alla ut för att beskåda alla alkor, framför allt tordmular, som flyger runt båten när man kommer. Urhäftigt!

Furusund i soluppgång
Tordmular över Svenska Högarna
Tordmular och ejdrar på skär

Väl på land spred vi snabbt ut oss över ön. Storön är inte särskilt stor egentligen, men terrängen är svårforcerad och det tar tid att ta sig runt. Jag och PJ traskade runt södra delen och jag var mycket nöjd med fina obsar på spelflygande skärpiplärka, jagande kustlabb och förstås massor av alkor. Vi spanade noga på alla svärtor i jakt på den knölsvärta som setts härute. Tyvärr ville den inte visa sig denna dag. För de flesta av oss gjorde det inte så mycket då vi såg den förra året, men några var inte med då och var lite besvikna.

Södra delen av Storön
Vackert, men svårgått!
Rundsileshår (Drosera rotundifolia)
Allteftersom dagen gick insåg vi att det inte var så hemskt mycket fågel på ön denna lugna sommardag. Det var dock mycket behagligt väder, sisådär 14 grader varmt och strålande sol, samt en tilltagande vind som dock aldrig blev direkt jobbig. I Uppsala var det 29 grader denna dag, och det var tur att det inte var så varmt på Högarna för då hade man aldrig orkat springa runt så mycket som vi gjorde. Det är blockigt och snårigt och rätt vad det är är det en rätt djup ravin framför en. Stigar finns bara precis runt hamnen och boningshusen. Till stor del påminner det faktiskt om att gå i fjällen, då det växer mycket ljung och hjortron och sånt.

Större sjötrollslända (Orthetrum cancellatum)
Silvertärna (Sterna paradisaea) är vanlig.
Fyren och boningshusen där tillsynsmännen bor.
Vinkelhoppspindel (Aelurillus v-insignitus), hane. Ganska vanlig på
klipporna runt husen. Man får kika noga för att se dem, de är bara ungefär 5 mm stora! 







Vattenklöver, Menyanthes trifoliata
 Klockan 14 var vi nöjda och åkte hem. Nästa tur till Svenska Högarna blir i höst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar