lördag 26 maj 2018

Norrut

Igår åkte vi norrut mot Ledskär. Körde via Knypplanvägen där det var närmast knäpptyst på fåglarna. De har huggit ner mycket skog också, man känner inte längre igen sig bland kalhyggena. Jag kollade igenom en del timmerhögar efter långhorningar men hittade bara ett par barrträdlöpare.
Uppe vid Ledskär träffade vi på Bernt och Lars-Erik, och ute på banken stod skräntärnor, rödbenor och myrsnäppor. Mycket lågt vatten, så banken sträckte sig långt ut. Längst ut stod en rödspov och ett par strandskator. En gravand låg och sov bland grågässen. Massor av fisk hade samlats vid bryggan, däribland mängder av storspigg, där hanarna var riktigt snygga i röd lekdräkt. Abborrar och nån slags mört/id/nåt sånt var det gott om, och en liten gädda stod bland de övriga. Längst ut simmade en snok och en tidig mosaikslända la ägg.

Barrträdlöpare, Rhagium inquisitor, Knypplanvägen

Puktörneblåvinge, Polyommatus icarus, Ledskär
Ung havsörn (Haliaeetus albicilla) mobbad av fiskmås (Larus canus)
Storspigg, Gasterosteus aculeatus
Sen åt vi lunch på pizzerian i Skärplinge (vårt stamställe typ) innan vi åkte hem. Stannade till i Västland och såg forsärla och strömstare, och ett till stopp vid Strömsberg gav ytterligare två forsärlor. Vi tog också ett snabbstopp vid Ulva Kvarn där det hört ortolansparv tidigare under dan, men den var tyst. Vi såg dock (naturligtvis) en forsärla.

Blåbandad jungfruslända, Calopteryx splendens, Västland
Forsärla, Motacilla cinerea, Strömsberg
 På kvällen tog vi en liten nattsångartur men det var inte så väldigt mycket fart på dem. Många gräshoppsångare, några kornknarrar, ett par näktergalar, nån sävsångare och en kattuggla var allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar