söndag 11 augusti 2013

Vittrut i sommarskrud

Tog en liten tur ut till Hjälstaviken idag. Var inte så hemskt mycket där, lite kärrsnäppor och enstaka kust- och spovsnäppor samt en småsnäppa var väl det roligaste. Ytterst dåligt med tringa-vadare, bara ett fåtal grönbenor och två svartsnäppor, varav en adult fortfarande i sommardräkt. Börjar bli sent för det. Ett tjugotal vitkindade gäss hade anlänt, annars är det fortfarande grågässen som dominerar. När sädgässen kommer sen, då är det höst.

Åkte istället in i Uppsala för att kika på vittruten som hittades igår i Brillinge. Den gick fint på en nyharvad åker nära Cirkus Scotts enorma tält. En liten pojke for runt med en gräsklippare på åkern, men truten var kolugn och tycktes inte bry sig alls, till skillnad från skratt- och fiskmåsarna som skrämdes upp.


Åldern på vittruten tycks dock inte helt klarlagt. Sommarfynd hör ju inte till vanligheterna i Sverige och följdaktigen är den här dräkten inte nåt de flesta är vana att se. Det tycks luta åt 3K pga ljus iris, men vad vet jag. Få se vad experterna säger...


Vit trut mot vitt tält och vit husvagn...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar