måndag 23 mars 2009

Vår!

De senaste dagarna har mestadels spenderats ute i Hjälstaviken, där våren äntligen har anlänt. Gässen är här! Hundratals grågäss och sädgäss spatserar på åkrarna och simmar i de minimala små partier där isen gått upp, och bland dem hittar man enstaka bläsgäss och spetsbergsgäss, och just denna helg, även en liten prutgås som verkar ha hamnat lite fel. Sånglärkorna drillar på i skyn, tranor och sångsvan sträcker över med ljudliga trumpetstötar, och årets första bruna kärrhök patrullerar över vassen.

Kaffepaus och rovfåglar dyker upp, havsörnar med sina breda vingar, samt vråkar som cirklar uppåt på vindarna. En tornfalk ryttlar över kullarna, och breder ut sin långa stjärt för att tydligt visa upp att den är obandad och falken därmed är en hanne.

Plötsligt ringer en telefon, det är en svarthakad buskskvätta som siktats inte långt därifrån! Skådare rusar mot sina bilar, och vi som inte känner för ett drag sitter lugnt kvar och ser efter dem. Krickor simmar i vattnet och trängs med gräsänderna som är dubbelt så stora som dem, det vita strecket längs hannarnas sidor syns lång väg.

En svartmes landar oväntat i en av de två tallarna på kullen, och stora flockar med duvor flyger förbi. Tofsvipornas flykt över ängarna går i svart-vitt, och en sävsparv piper till där den flyger ovanför oss med riktning på vassen. Våren är sannerligen här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar