söndag 6 januari 2019

Nytt år och ny kamera!

Som vanligt länge sen jag skrev nåt här. Nåväl, nu är det nytt år och nya fåglar!
Precis före jul slog jag till och köpte en ny kamera, en Nikon D500 med ett Nikkor 200-500 mm objektiv. Jag håller i nuläget mest på att försöka lära mig att hantera utrustningen. Många knappar och inställningar.

På juldagen var vi upp till Skutskär och kollade in rostsparven som håller till på en matning där, hos den otroligt generösa familjen Öhman som släppt in skådare i sitt kök så att fågeln kunde beskådas! Vi fick vänta nån timme eller så innan vi kom in, och sen fick vi vänta ett tag till innan fågeln dök upp. Det blev ingen lång obs, och vi ville inte stå och ta upp plats därinne när vi väl sett den eftersom det var lång kö utanför, så mer än några sekunder blev det inte. Men kul ändå!

Rostsparv, Emberiza caesia, Skutskär 25 december 2018
Mamma låg därefter på 249 arter för 2018, och tyckte att det vore skoj att få ihop 250, så strax före nyår tog vi en sväng till Högbytorpstippen och spanade in vittrut. Lång håll och inte direkt väldoftande lokal, men mycket trut och en ung havsörn.

Igår var det för ovanlighetens skull soligt ute, så vi for runt lite i Uppsala och hängde in diverse arter som kan vara knepiga i januari. Vi började med forsärla vid reningsverket, och den sågs efter en liten stund genom staketet. Sen for vi vidare till området runt Postnord där en flock vinterhämplingar håller till, men de ville inte visa sig. Nötkråkan i Gamla Uppsala var desto lättare att få syn på, och strömstararna vid Ulva Kvarn var som vanligt på plats.


Forsärla, Uppsala 5 januari 2019
Nötkråka, Uppsala 5 januari 2019
Strömstare, Ulva Kvarn 5 januari 2019


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar